Karpaltunnelsyndrom

Vanliga symptom

Domningar, stickningar och ibland värk i tumme och fingrar. Besvären kommer ofta nattetid eller tidigt på morgonenMan kan vakna av besvären och behöva skaka igång handen. Symptomen kan också komma när man t.ex. pratar i telefon, cyklar och kör bil. Man kan också få nedsatt känsel i tumme, pek-, lång- och ringfinger samt känna en svaghet i tummen. Ibland uppkommer det värk i tummen som kan stråla både ut mot handflatan och upp i armen.

Orsak

Karpaltunneln är en ca 4 cm lång kanal på handflatesidan som sitter i övergången mellan handleden och handen. Man kan få ett ökat tryck i tunneln, som gör att medianusnerven blir klämd och ger dessa symptom.

Behandling

Ibland kan det vara tillräckligt att behandla med en stödskena (ortos) nattetid. Den håller handleden rak, vilket minskar trycket på nerven som kan lindra besvären. Om ortosen inte hjälper kan det bli aktuellt med operation. Efter en sådan operation är det viktigt att röra på fingrarna flitigt och använda handen till lättare vardagssysslor. Några dagar efter operationen är det bra att träffa en arbetsterapeut för att få ett träningsprogram och gå igenom hur du ska träna din hand. Tyngre belastningar bör undvikas i 4 veckor efter operationen. Förväntningar är att domningar och värk upphör. Man kan under lång tid ha en ömhet i handflatan och ont vid handgrepp och känna en nedsatt styrka i handen. Förhårdnad och känslighet i operationsärret kan kvarstå i ett år men minskar successivt. Ju kraftigare symtom man har före operationen desto längre tid tar det att bli bra.