Vanliga orsaker

Felfunktion i nackens muskler och leder.
Huvud- och nackskador (bland annat pisksnärtskador).
Spänningar i käkar och bettfel.
Stress.
Biverkning av läkemedel.
Menstruation och andra hormonella förändringar, speciellt hos dem med migrän.
Hjärnskakning.

Vad kan jag göra själv?

Du kan förebygga huvudvärk genom att motionera regelbundet samt sova och äta tillräckligt. Avslappningsövningar är också bra. Du kan också prova att dra ner på kaffe, alkohol och nikotin.

Dålig syn kan leda till huvudvärk, därför kan det vara bra att kontrollera synen hos en optiker. Har du ett stillasittande jobb tänk på att variera din arbetsställning och lägg in pauser. Att gnissla tänder nattetid kan leda till huvudvärk, en bettskena kan hjälpa.

Genom att skriva ner när du får dina huvudvärksattacker, hur de ser ut och vad som gör värken bättre eller sämre kan du få en uppfattning av vad som orsakar värken. Då är det också lättare att förebygga.

Sjukgymnasten kan bidra med en grundlig ortopedisk medicinsk och neurologisk undersökning där jag försöker fastställa orsaken till din huvudvärk och först därefter kan en lämplig behandlingsplan läggas upp.

För det mesta är huvudvärken inget allvarligt och prognosen är god om de bakomliggande orsakerna kan bedömas samt åtgärdas. Värt att tänka på är att det även finns en så kallad läkemedelsinducerad huvudvärk där en allt för frekvent användning av smärtstillande läkemedel kan leda till en ond cirkel med mer huvudvärk.